Liderii celor mai puternice state ale lumii nu vor să colaboreze pentru a consolida sistemul financiar mondial, grav afectat de criză.
Dacă în plină criză, politicieni şi şefi ai instituţiilor financiare se arătau interesaţi de reformarea sistemului, pe măsură ce economiile depăşesc recesiunea, interesul scade.
“Cred că este de datoria noastră să remodelăm instituţiile financiare pentru a le face mai rezistente în faţa crizelor. Economiile revin pe creştere, ceea ce este o veste bună, însă, în acelaşi timp, voinţa de a colabora regresează câte puţin”, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de presa internaţională.
FMI a fost însărcinat de liderii celor mai puternice state ale lumii să pună la punct un mecanism prin care băncile să contribuie la un fond de rezervă, care să poată fi folosit în cazul în care vreo nouă societate financiar-bancară ar fi la un pas de faliment.
Mai mulţi economişti, printre care şi laureaţi ai premiului Nobel pentru economie, au criticat dur lipsa de voinţă şi de reacţie a statelor lumii cu privire la reformarea şi restructurarea sistemului financiar-bancar. Specialiştii au arătat, într-un raport dat publicităţii, că în fruntea instituţiilor puse să gestioneze criza şi să creeze mecanisme menite să preîntâmpine o nouă criză se află tocmai oamenii care nu au fost capabili să prevadă criza.
Dacă nu se vor lua măsuri dure, lumea ar putea fi zguduită de o nouă criză, iar guvernele nu vor mai avea resursele financiare necesare pentru a combate efectele ei.