Ministrul de externe, Teodor Baconschi, vrea să consolideze legăturile cu Azerbaidjanul. Rusia joacă tot mai agresiv în zonă, iar islamul militant ne poate ameninţa interesele. Sursa: CODRIN PRISECARU
România a încheiat un memorandum de înţelegere cu Azerbaidjanul în domeniul energetic, iar ministrul de externe, Teodor Baconschi, care se află astăzi în vizită la Baku, a anunţat că autorităţile azere doresc să participe la un proiect de interconectare.
„Este vorba despre aşa-numitul proiect AGRI, un interconector care va lega Georgia, Azerbaidjanul şi România pentru transportul gazelor azere sub formă lichefiată prin Marea Neagră până la Constanţa, dar asta presupune construirea a două terminale de lichefiere şi regazificare la noi”, ne-a declarat Baconschi.
Ministrul a mai spus că va propune ca o serie de companii româneşti să participe în Azerbaidjan la proiecte de foraj şi managementul apelor, însă principala noastră preocupare rămâne Nabucco. Totuşi, intenţiile româneşti se pot lovi de obstacole importante, precum islamul militant şi influenţa tot mai mare a Rusiei.
Islamul în Asia Centrală
Sfârşitul epocii sovietice a re adus islamul în Asia Centrală şi Ca ucaz. Spre deosebire de alte sta te, precum Uzbekistanul, în Azerbaidjan, islamul militant nu şi-a făcut simţită prezenţa în mă sura în care avertizau panicaţi unii analişti. Circa 65% dintre azeri sunt, tradiţional, şiiţi, iar 35% sunniţi, dar relativ puţini sunt şi practicanţi.
Totuşi, în ultimii ani s-au înregistrat mutaţii şi două tipuri de islam în concurenţă cu timidul „islam oficial”. I mediat după prăbuşirea URSS, în Azerbaidjan au pătruns numeroşi misionari şiiţi iranieni, care pro movează un islam fundamentalist şi întoarcerea la puritatea legii islamice, Sharia.
Mai mult, cum se întâmplă cu astfel de fenomene de renaştere sp