Ioana Lupea: „N-au trecut bine alegerile prezidenţiale, că partidele politice au intrat în campania electorală pentru scrutinul din 2012”.
Temele au fost fixate - Constituţia şi pericolul maghiar -, tranşeele săpate, alianţele încheiate, atmosfera s-a încordat brusc, iar de pe ecranele televizoarelor a început să curgă în valuri propaganda. Ar fi sănătos pentru societate ca declaraţiile politicienilor din următorii doi ani să fie însoţite de avertismentul „publicitate electorală”.
Chiar şi câteva dintre viitoarele greve, cum este cea de la metroul bucureştean instigată de pesedistul Ion Rădoi, ar merita un timp de antenă separat, sub acelaşi avertisment. Partidul Democrat Liberal şi-a adjudecat tema revizuirii Constituţiei şi se va prezenta alegătorilor ca apărătorul voinţei exprimate de ei la referendumul din noiembrie 2009.
Este improbabil ca partidele parlamentare să ajungă la un consens privind textul Constituţiei până în 2012 în condiţiile în care multe dintre propuneri sunt marcate de conflictele politice din primul mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu, pleacă de la resentimente personale încă vii. Nici măcar PDL nu-şi doreşte o dezbatere pe fond asupra revizuirii care ar pune în pericol guvernarea. UDMR are puncte de vedere diferite, inclusiv în chestiunea structurii parlamentului.
Incapacitatea partidelor de a se ridica deasupra emoţiilor, intereselor conjuncturale şi jocurilor de putere face din revizuirea Constituţiei doar o armă electorală pe care Traian Băsescu a pus-o deja în mâna PDL împotriva PSD şi PNL. Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari au fost declarate de Emil Boc, premier şi preşedinte de partid, subiecte ce nu vor fi supuse negocierii politice, fiind de altfel şi singurele idei enunţate public de liderii democrat-liberali.
Nici nu au nevoie de mai multe pentru