Restricţionarea creditării doar la moneda naţională va face traiul românilor mult mai greu. Sursa: Vlad Stănescu
O posibilă decizie a bancherilor din Europa de a restricţiona creditele de consum doar în moneda naţională a statelor din Europa Centrală şi de Est ar putea trimite românii să se împrumute din alte surse mult mai scumpe. Discuţia pe această temă s-a ţinut la Atena, în Grecia, unde s-a hotărât eliminarea anumitor tipuri de creditare considerate active toxice. Potrivit analiştilor economici români, o astfel de decizie va face ca respectiva creditare, în lei, în cazul nostru, să devină mai scumpă, pentru că vor trebui acoperite anumite costuri de împrumut.
SUMARUL ARTICOLULUI Creditul în lei, mai scump dacă se scoate cel exoticDATELE BĂNCII NAŢIONALE ...DATELE BĂNCII NAŢIONALE ...
Efect negativ în economie
Analistul economic Aurelian Dochia crede că efectele asupra economiei româneşti nu pot fi decât negative. „Cererea de consum ar scădea foarte mult, motiv pentru care şi revenirea economiei ar putea fi pusă în pericol”, spune Dochia.
El precizează însă că marii bancheri trebuie să-şi înveţe lecţia pentru faptul că au promovat creditarea în astfel de monede precum francul elveţian, yenul japonez sau dolarul american. Pe de altă parte, reprezentanţi ai bancherilor spun că este practic imposibil ca în UE, unde moneda unică este chiar euro, să impui o astfel de decizie.
Creditarea în moneda naţională a fost intens promovată de oficialii BNR în ultima perioadă. Guvernatorul Mugur Isărescu a recomandat de foarte multe ori ca românii să facă împrumuturi în moneda în care sunt plătiţi. Alţi oficiali ai BNR au avut deseori critici la adresa bancherilor care ţin dobânzile mari la creditele în lei.
Fluctuaţiile valutare ale monedelor exotice împreună cu marjele de risc pe care şi le-au luat băncile în ca