STATISTICĂ. Din cauza ofertelor de muncă puţine, cei care au fost daţi afară au puţine şanse de a se reangaja. Situaţia este similară spaţiul UE. Sursa: RAZVAN VALCANEANȚU
1 /.
În timp ce speranţele de creştere economică cresc, pe măsură ce producţia începe să îşi revină, efectele crizei asupra pieţei muncii din Europa sunt departe de final.
Din cauza ofertelor extrem de puţine, găsirea unui job este foarte dificilă, astfel că unul din trei şomeri din România nu are loc de muncă de mai bine de un an, potrivit unui studiu al Eurostat, institutul de statistică al Uniunii Europene (UE). Situaţia este similară cu cea din UE.
„Având în vedere numărul tot mai redus de oferte de locuri de muncă, riscul de a rămâne neangajat mai mult de un an este real pentru un număr substanţial de persoane. Această situaţie ar putea duce la creşterea gradului de excludere socială şi sărăcie”, se menţionează în studiul citat, care ia în calcul datele existente în trimestrul al treilea din 2009.
Competiţie ridicată pe slujbe
Astfel, în septembrie anul trecut, rata şomajului din România se ridica la 6,8%, numărul de şomeri fiind de 698.900 de persoane, potrivit Eurostat. Dintre aceştia, 32,3% erau în şomaj de peste un an. Procentul se distribuie astfel: 13,7% erau şomeri de 12-17 luni, 5,9% - de 18-23 de luni, 10,6%, de 24-47 de luni, iar 2,1% - de doi ani sau mai mult.
La data menţionată, cea mai mare parte din numărul total al şomerilor (22,7%) era a celor care îşi pierduseră slujba în urmă cu 3 până la 5 luni, deci în intervalul mai-iulie 2009. Rata celor care nu aveau loc de muncă de 6-11 luni anterior lunii septembrie, la care se referă studiul, era de 19,8%.
„Mulţi dintre cei care şi-au pierdut slujba la finele lui 2008- începutul lui 2009 încă îşi căutau de lucru în trimestrul al treilea”, arată stu