Statul intenţionează să elimine subvenţiile la căldura furnizată în sistem centralizat, aşa că preţul gigacaloriei s-ar putea dubla, în unele cazuri. Alte variante de încălzire au la bază electricitatea.
În cazul în care doriţi să vă debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire, vă propunem două soluţii alternative de încălzire pe bază de electricitate.
Astfel, pe piaţa românească a început, de pildă, să se comercializeze aşa-numita folie termică, ce se bazează pe încălzirea cu radiaţie infraroşie.
Razele infraroşii încălzesc direct obiectele (pereţii, mobilierul) şi persoanele din încăpere. Tehnologia radiaţiei infraroşie a fost utilizată în domeniul medical prima dată în anii ‘70, în Japonia.
Economii de 20%
Acest tip de folie, cu o grosime de 0,35 milimetri, poate fi montat pe orice tip de pardoseală - parchet, gresie, mochetă, plăci ceramice etc. - dar şi pe tavan sau perete.
"Peste folia termică se montează o folie de siguranţă, care o protejează faţă de contactul cu apa, iar deasupra se pune mocheta. Dacă are loc o inundaţie accidentală, termostatul care acţionează folia întrerupe alimentarea cu electricitate a acesteia instantaneu, la orice informaţie de scurtcircuit", ne-a declarat Victor Romaniuc, reprezentantul firmei Mobshop.ro, care comercializează astfel de sisteme.
Folia este alimentată de la priza obişnuită de 220 V. Potrivit lui Romaniuc, în general, se acoperă cu folie 60-80% din spaţiul care trebuie încălzit, de pildă un apartament de 70 metri pătraţi. Încălzirea cu folie termică Caleo poate aduce economii de 20% în sezonul rece, faţă de încălzirea pe gaz, iar în lunile octombrie- noiembrie, economia poate ajunge şi la 60%, potrivit informaţiilor de pe site-ul incalzire- infrarosie.ro.
În funcţie şi de temperaturile exterioare, poate funcţiona între 2 şi