În fiecare an, promovabilitatea la examenul de bacalaureat este una foarte ridicată, consideră experţii în educaţie. Un profesor din Bucureşti explică mecanismul: la BAC, profesorii rezolvă subiectele şi le oferă pe tavă elevilor. La BAC 2010, astfel de manevre sunt aşteptate la proba de matematică. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
În 1998, doar 65% dintre elevi au promovat examenul de bacalaureat. În acel an, la BAC s-a decis "izolarea" profesorilor de specialitate. "Am hotărât să îi ţinem pe profesorii de specialitate în afara şcolii", spune Gheorghe Rădulescu, profesor de limba română în Bucureşti şi membru al comisiei de organizare a BAC-ului din acel an.
CITIŢI ŞI:
BAC 2010 - proba la limba română. Subiecte şi barem
Iată mecanismul, explicat astăzi pentru evz.ro de domnul Rădulescu, în ziua în care BAC 2010 a debutat cu proba scrisă la limba şi literatura română: "Subiectul vine la 09:10. El trebuie multiplicat, în câteva sute de copii. Secretara sau cineva sustrage o foaie, nu îşi va da nimeni seama că o copie lipseşte. O duce la 2-3 profesori, care rezolvă subiectele în cel mult 15-20 de minute. Ei scriu rezolvările frumos pe o foaie, ca să copieze elevii bine, că mulţi habar nu au de rezolvări. Astfel, la 9:30, 10 fără ceva, când se distribuie subiectele, ele vin gata rezolvate. Dar, dacă nu ar fi profesori să le rezolve subiectele, s-ar mai ajunge la astfel de situaţii?".
BAC la matematică: "50% sunt incapabili să rezolve"
Profesorul Rădulescu spune că subiectele la proba de matematică a BAC-ului sunt foarte grele pentru nivelul de astăzi al elevilor. "Cam 50% dintre ei - estimează Rădulescu - sunt incapabili să le rezolve. Să vedeţi ce o să se întâmple la matematică! Mulţi o să aibă subiecte gata rezolvate".
Profesorul crede că este bine că s-a renunţat la postarea variantelor de subiect, pe Internet, înainte d