Managerii companiilor din industria prelucrătoare şi construcţii se aşteaptă ca afacerile să intre într-o perioadă de relativă stabilitate, în vreme ce managerii din comerţ şi servicii se aşteaptă ca afacerile pe care le conduc să scadă, în intervalul iunie-august, comparativ cu cele trei luni anterioare.
Producţia din industria prelucrătoare şi preţurile nu vor creşte în următoarele trei luni, ceea ce va conduce la reducerea numărului de salariaţi din acest domeniu, potrivit anchetei de conjunctură din luna iunie 2010, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai multe concedieri se vor realize în: metalurgie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.
Numărul angajaţilor se va reduce şi în sectorul construcţiilor, în contextul în care managerii firmelor de profil nu se aşteaptă să încheie noi contracte. Cel mai mult vor avea de suferit firmele mici, cu mai puţin de 50 de angajaţi.
Până în luna august, firmele de construcţii nu vor majora preţurile. În schimb, managerii din comerţul cu amănuntul vor creşte preţurile şi vor face noi concedieri, dar vor reduce numărul comenzilor noi către furnizori.
Se vor face concedieri şi în sectorul serviciilor, cei mai afectaţi fiind salariaţii din firmele mici, cu cel mult 49 de angajaţi. Managerii din domeniu prevăd că preţurile vor fi relative stabile în următoarele 3 luni.
Estimările managerilor cu privire la evoluţia economiei au fost înregistrate înainte de anunţul Guvernului privind majorarea TVA la 24%.