Producţia de carne de porc a crescut anul trecut faţă de 2008, iar cea de pasăre, vită şi oaie a scăzut, potrivit datelor furnizate de Institutului Naţional de Statistică (INS).
Anul trecut, sacrificările de bovine în unităţi industriale specializate, după numărul de capete, au scăzut faţă de anul precedent cu 37,7%, în timp ce sacrificările de porcine au crescut cu 16,5%, informează INS.
Astfel, producţia de carne de bovine a scăzut cu 37,4%, iar cea de porcine a crescut cu 20,6%. În acelaşi timp, numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale specializate a scăzut faţă de anul precedent cu 39,4%, iar producţia s-a redus, de asemenea, cu 36,9%.
Numărul de păsări sacrificate în abatoare a crescut faţă de anul 2008 cu 20,5%, iar producţia de carne de pasăre cu 17,3%.
Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (43,4%), Nord-Vest (16,0%) şi Sud-Vest Oltenia (12,9%), cele de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile Vest (peste 25,0%), Sud-Muntenia (19,7%) şi Sud-Est (15,8%), iar tăierile de ovine si caprine în regiunile Sud-Est (38,2%), Sud-Muntenia (22,4%) şi Centru (9,5%). În anul 2009, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Sud-Muntenia (30%), Nord-Est (19,7%), Centru (14,1%) şi Sud-Est (13,1%).
A scăzut cantitatea de lapte colectată de la ţărani
În ceea ce priveşte cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare de la exploataţii agricole şi centre de colectare, aceasta a scăzut cu 59.893 de tone, în scădere cu 5,7% faţă de anul anterior.
Cele mai mari reduceri ale producţiei anul trecut, faţă de 2008, s-au înregistrat la lapte praf cu 2.027 tone (-33%) şi la brânzeturi topite cu 3.147 tone (-20,8%). Totodată, producţia de brânzeturi a scăzut, de asemenea cu 2,2%.
Brânza s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (27,2%