Liceenii au fost obligaţi să dea dovadă de creativitate la prima probă scrisă a examenului de maturitate. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
"Fapta bună laudă pe om". Acesta este proverbul pe care absolvenţii de liceu au trebuit să-l dezvolte într-un eseu, ieri, la prima probă scrisă a Bacalaureatului - cea de limba şi literatura română.
Nu doar creativitatea şi capacitatea de a elabora un text despre omenie le-au fost testate însă. Cerinţele primului subiect al examenului au fost elaborate pe baza unui fragment din "Iorgu de la Sadagura" de Vasile Alecsandri, iar cel de-al treilea subiect a fost "caracterizarea unui personaj dintr-un basm cult".
"Vor obţine lejer nota 8"
Majoritatea elevilor au caracterizat drept "simple" subiectele, iar profesorii de limba română se aşteaptă la note mari din partea celor studioşi. "Un elev de nivel mediu face de 6-7, iar un elev pregătit ia peste 8 fără probleme. Deosebiri faţă de subiectele de anul trecut nu există", e de părere profesoara Lucia Barbu, de la Colegiul Silvic Brăneşti.
Opinia acesteia e împărtăşită şi de Gheorghe Rădulescu, profesor de română la un colegiu din Capitală. "Basmul şi un text de Alecsandri. Nu a fost nimic greu , iar subiectele sunt după tiparul de anul trecut. Partea dificilă a fost, poate, aceea că subiectele nu au mai fost publicate pe internet înainte", consideră acesta.
Doar 18 elevi au absentat de la proba de ieri, iar cinci au fost eliminaţi din examen, fiind prinşi în timp ce încercau să se strecoare în sălile de clasă cu fiţuici. Cei cinci elevi eliminaţi nu vor mai putea participa la celelalte probe din cadrul acestei sesiuni a Bacului şi vor trebui să repete toate celelalte testări.
Ieri, aproape 210.000 de elevi de clasa a XII-a au susţinut prima probă scrisă a examenului de maturitate, urmând ca mâine aceştia să susţină proba