Curtea Constituţională a decis că singurele pensii speciale care nu pot fi recalculate, pe vreme de criză, sunt cele ale magistraţilor, pe motiv că afectează independenţa justiţiei. Sursa: Mediafax
După ce au făcut apologia solidarităţii judecătorilor cu restul populaţiei, admiţând reducerea retribuţiei acestora cu 25%, Curtea Constituţională a decis că nimeni nu se poate atinge de pensiile magistraţilor.
Recalcularea acestora a fost decretată ca un atentat la independenţa justiţiei, pe motiv că aceasta presupune şi securitatea financiară. Acelaşi argument fusese însă respins în aceeaşi zi, fiind invocat, de altfel, şi în opinia separată a judecătoarei Iulia Motoc.
"Curtea reţine că există mai mulţi factori care concură în acelaşi timp şi în proporţii diferite la realizarea independenţei justiţiei şi a magistraţilor şi niciunul dintre aceştia nu trebuie nici nesocotit, nici absolutizat", au motivat judecătorii Curţii Constituţionale acceptul de a se tăia cu 25% şi salariile magistraţilor. Ei au adăugat că "judecătorii acţionează în solidaritate cu locuitorii unei ţări" în condiţiile crizei economice .
Aceeaşi criză economică n-a mai funcţionat însă ca argument când a venit vorba de recalcularea pensiilor magistraţilor, ci doar în cazul celorlalte pensii speciale. "Curtea constată că principiul independenţei justiţi ei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu", se arată în decizia Curţii, care invocă statutul constituţional al magistraţilor, care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi restricţii.
Şi de această dată o opinie separată a făcut Iulia Motoc, care a sus ţinut că, "în cazul pensiei judecătorilor, incompa tibilităţile nu se mai regăsesc". Ea invocă, de asemenea, un coment