Lizzie Velasquez cântăreşte puţin peste 25 de kilograme, iar procentul de grăsime din organismul ei este aproape egal cu zero. Cu toate acestea, nu este anorexică.
De fapt, tânăra studentă de 21 de ani din Austin, Texas, trebuie să mănânce din sfert în sfert de oră pentru a-şi menţine vitalitatea. Ea prezintă o boală rară care nu îi permite să ia în greutate, în ciuda faptului că mănâncă în fiecare zi de cel puţin 60 de ori, aportul caloric zilnic fiind între 5.000 şi 8.000 de calorii.
"Mă cântăresc în mod regulat şi, dacă reuşesc să acumulez chiar şi câteva sute de grame, sunt fericită. Mănânc la fiecare 15-20 de minute pentru a-mi păstra energia", spune Lizzie, care îmbracă haine de la copii şi care nu ţine cont de meniu. Tânăra consumă porţii mici de cartofi prăjiţi, dulciuri, ciocolată, pizza, pui, prăjituri, gogoşi, îngheţată şi tarte în fiecare zi şi spune că o supără oamenii care o acuză de anorexie.
Ea s-a născut prematur, cu patru săptămâni înainte de termen, iar doctorii au desocperit că, în fază intrauterină, s-a dezvoltat în foarte puţin lichid amniotic.
"Ne-au spus că nu îşi imaginează cum a putut supravieţui în astfel de condiţii", mărturiseşte mama lui Lizzie, Rita, în vârstă de 45 de ani.
Medicii speculează că tânăra ar putea avea o anomalie genetică numită sindromul "De Barsy", însă au constatat că aceasta nu are dificultăţi de învăţare, aşa că ipoteza lor a căzut.
"Au continuat să îşi dea seama care sunt cauzele clare ale problemelor ei, dar noi am continuat să o tratăm ca pe un copil normal", a declarat doamna Velasquez, mama lui Lizzie, citată de The Telegraph.
Profesorul Garg, de la Texas Southwestern Medical Center din Dallas consideră că tânăra ar putea avea o formă a bolii Neonatal Progeroid Syndrome (NPS) care provoacă îmbătrânirea accelerată, pierderea grăsimii de pe faţă şi corp şi degenerarea