Leul îşi va continua deprecierea faţă de moneda europeană şi ar putea ajunge la 4,4-4,5 lei/euro, însă va reveni la o valoare medie de 4,3 lei, spun analiştii chestionaţi de EVZ. Sursa: Vlad Stănescu
Banca Naţională a României (BNR) ar putea hotărî, astăzi, menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual, de 6,25%, consideră analiştii intervievaţi de EVZ. Aceasta pare a fi cea mai bună măsură în momentul de faţă, cred economiştii care spun că banca centrală va aştepta să vadă ce se întâmplă în piaţă şi apoi va reacţiona.
"Până acum o săptămână ne aşteptam ca BNR să scadă dobânda de politică monetară la nivelul de 6%, dar acum cred că va fi menţinută la 6,25%", ne-a declarat Nicolae Chidesciuc, se nior economist ING Bank.
Decizie cu două tăişuri
Totodată, el crede că BNR mizează pe menţinerea dobânzii- cheie pentru ca dobânzile practicate de bănci să scadă în continuare. Totuşi, o astfel de măsură are două tăişuri din perspectiva băncilor: o majorare a dobânzii de politică monetară se va vedea şi la dobânzile la credite, care vor creşte, iar la depozite bonificaţiile vor fi mai mari.
Pe de altă parte, dacă banca naţională ar trebui să facă totul "ca la carte, după manualul de politici monetare", decizia de astăzi ar trebui să fie una de creştere a acestui indicator, consideră Aurelian Dochia, analist financiar.
Şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, spune că având în vedere incertitudinile pieţei este greu de spus. "Dacă nu creştea TVA, noi mizam pe o reducere a dobânzii de politică monetară, până la 6%, care ar fi urmat să fie şi ultima pe anul acesta", ne-a mai declarat economistul BCR.
El spune că majorarea dobânzii-cheie arată că BNR va dori să lupte cu inflaţia pentru a o ţine în frâu.
Măsuri ineficiente din partea guvernului
"BNR este o singură inst