Dacă inflaţia va creşte mai mult decât valoarea bonificaţiilor, deciziile luate, ieri, de banca centrală ar putea face ca o bună parte dintre clienţii băncilor să-şi retragă banii din depozite. Sursa: Adrian Scutariu
Deciziile luate ieri de Banca Naţională a României (BNR) ar putea face ca o parte dintre clienţii băncilor care au depozite să încerce să şi le retragă, spun analiştii financiari chestionaţi de EVZ. Aşa cum menţionam şi în articolele precedente, BNR nu a modificat dobânda de politică monetară, valorarea ei rămânând la un nivel de 6,25%.
Mai mult, rezervele minime obligatorii atât pentru pasivele în lei, cât şi pentru cele în valută, au rămas nemodificate, în prezent valorile lor fiind de 15% şi respectiv 25%. "Sunt hotărâri menite să inspire căldură. Pe piaţa bancară aceste decizii vor duce la dobânzi ale depozitelor real negative", ne-a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.
Potrivit lui, o parte din cei care au depozite ar putea să-şi retragă banii dacă inflaţia va ajunge la un 8%-9%, iar bonificaţiile la economii nu sunt decât de 7%, având în vedere că vor fi impozitate şi câştigurile la depozite cu 16%.
"BNR monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se arată în comunicatul BNR.
Guvernul a încurcat planurile băncii centrale
"După o campanie susţinută încă de la începutul anului de Banca Naţională pentru relaxarea condiţiilor monetare, decizia guvernului de a creşte TVA la 24% a modificat în mod cert strategia băncii centrale stabilită pentru următoarele luni", ne-a declarat Otilia Ciotău, economistul-şef al Piraeus Bank.
Ea spune că dacă inflaţ