Nicolae Moldovan, directorul SMURD Cluj are la activ mii de intervenţii medicale de urgenţă şi este cel care a pus piciorul în pragul autorităţilor pentru a obţine fonduri în vederea modernizării serviciului.
Doctorul Nicolae Moldovan a ales să facă medicină pentru că în perioada „Epocii de Aur“ această meserie era una dintre cele mai respectate. „Toată lumea spunea că e un vis să fii medic. Nu aveam cunoştinţe foarte mari despre acest domeniu, dar am ales să învăţ pe parcurs“, povesteşte clujeanul.
Chiar din primul an de facultate s-a „înrolat” ca voluntar la Clinica de Chirurgie, iar această experienţă urma să-l ajute în viitoarea carieră. În anul 1990 îşi aminteşte că doctorul Raed Arafat a înfiinţat Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) la Cluj. „Am plecat pentru câteva luni în Germania, iar când m-am întors, am văzut că SMURD-ul a fost deschis la Târgu-Mureş, aşa că m-am văzut nevoit să merg acolo să lucrez ca voluntar“, spune medicul, care atunci era în anul IV de facultate.
Din ’94 lucrează la Cluj
Ulterior, în 1994, în data de 1 iulie, la Cluj a fost înfiinţat serviciul regional SMURD. De atunci, cu o singură pauză de doi ani, perioadă în care a activat ca medic de urgenţă la SAMU (serviciul medical de urgenţă din Franţa), salvează vieţile din întreg judeţul nostru. A început să lucreze pe maşini second hand primite ca donaţie din partea pompierilor din Koln, iar acum a ajuns să coordoneze una dintre cea mai bună şi bine dotată bază SMURD din ţară. „În 2005 am fost numit director regional. Până la acea dată mergeam cu maşini second-hand, care aveau 500.000 de kilometri la bord. Am mers la autorităţi şi am spus că dacă au nevoie de SMURD să investească, altfel ne stopăm activitatea. Au înţeles şi acum avem maşini noi“, a precizat Nicolae Moldovan.
Mii de intervenţii
Directorul SMURD Cluj, numit în aces