Oamenii de ştiinţă sunt de părere că au descifrat secretele genetice ale longevităţii. Ei susţin că au descoperit modalitatea de a prezice probabilitatea ca o persoană să trăiască mai bine de 100 de ani.
Realizarea, descrisă în revista Science, se bazează pe 150 de "indicatoare" genetice, identificate la persoanele care au trăit peste 100 de ani.
Cercetătorii au creat un model matematic pe baza informaţiilor oferite de aceste indicatoare. Din 1995, când a fost demarat acest studiu, au fost analizate genele a peste 1.000 de centenari, potrivit BBC.
"Am testat modelul nostru într-un set independent de centenari şi am obţinut o acurateţe de 77%. Deci, din 100 de centenari, am putut prezice corect vârsta decesului în 77 de cazuri", a explicat Paola Sebastiani, profesor de biostatistică la Universitatea din Boston şi profesor de medicină.
Ea a spus că rata de eroare de 23% indică faptul că, "deşi genetica este fundamentală longevitatea execepţională, există şi alţi factori care pot contribui la o viaţă lungă şi sănătoasă, precum mediul, sau stilul de viaţă".
Profesorul Perls a explicat că, în cadrul unui studiu anterior, a fost analizat un grup de persoane ce aveau speranţa de viaţă foarte mare. Aparţineau Bisericii Adventiste.
"Ajung acolo în virtutea faptului că au o religie care le impune să fie vegetarieni, să facă exerciţii regulat să nu bea alcool şi să nu fumeze. Au tendinţa de a face faţă stresului foarte bine cu ajutorul religiei şi timpului petrecut cu familia.
Pentru a trăi 10-15 ani în plus peste vârsta de 88 de ani, studiil noastre indică faptul că genetica joacă un rol tot mai important", a spus el.
Profesorul Perls susţine că este posibil ca un simplu test ar putea indica şansele oamenilor la o viaţă lungă. El avertizează însă asupra necesităţii de a ne gândi la ce ar face oamenii cu o asemenea informaţie