Creşterea TVA şi scăderea salariilor au obligat familiile să îşi regândească priorităţile. În anul care urmează, puţini sunt cei care mai plănuiesc un concediu, investiţii în reamenajarea apartamentului sau în sporirea confortului casnic.
Criza economică a decretat „era sărăciei” de la 1 iulie. Măsurile de austeritate impuse de Guvernul României, desfiinţarea a sute de companii din vestul ţării şi lipsa ofertei de locuri de muncă în ţară, dar şi în străinătate au obligat fiecare familie să gândească o strategie care să reducă din cheltuieli.
Trăiesc din indemnizaţia de creştere a copilului
Gina şi Lucian Cădărean, în vârstă de 28 şi 29 ani, din Timişoara, câştigau până anul trecut 2.000 - 3.000 de euro pe lună. A venit criza, Gina a rămas însărcinată, între timp a şi născut, iar Lucian a rămas şomer după ce a lucrat în construcţii. Familia trăieşte acum din indemnizaţia de creştere a copilului, 300 de euro pe lună. „Nu mai ieşim în oraş cu prietenii, am spus adio la plimbările prin ţară în weekenduri, am renunţat la produsele scumpe şi inutile. Nu ne-am cumpărat haine de nu mai ştiu câtă vreme. Nu ştiu dacă viaţa poate fi mai rea”, spune Gina, care înainte de sarcină a fost director la o bancă.
Adrian şi Rodica Postelnicu, tot din Timişoara, lucrează de o viaţă la stat. Pe când s-au angajat, în urmă cu mai bine de 30 de ani, cei doi ştiau că cele mai sigure locuri de muncă sunt la stat. „Nu ne mai sunăm prietenii în străinătate, nu mai mergem în concendii extravagante, iar frigiderul e tot mai gol”, a spus Rodica Postelnicu, de 55 de ani, asistentă la o maternitate de stat.
E criză şi "la privat"
Larisa Popa şi Lucian Ţoiu sunt doi tineri timişoreni care lucrează în mediul privat. Dacă anul trecut câştigau în jur de 1.500 de euro pe lună, în prezent, venitul total cu greu mai ajunge la 1.000 de euro. „Nu o să mai plecăm în