Târâtă de la o instituţie la alta, legea asigurării obligatorii a locuinţelor a întârziat mai bine de trei ani, timp în care inundaţiile au luat mii de case şi au lăsat la mila statului mii de familii. Sursa: Codrin Prisecaru
Implementarea asigurării obligatorii a locuinţei (AOL) nu ar fi luat din calea apelor casele celor păgubiţi, dar le-ar fi oferit şansa să-şi ia viaţa de la capăt într-o altă zonă. Acest lucru ar fi fost posibil dacă o serie de instituţii chiar şi-ar fi dat interesul pentru aplicarea acestei legi.
În ultimul cincinal, aproape la fiecare doi ani, mii de români şi-au văzut agoniseala de-o viaţă luată de ape. Încă de acum cinci ani, autorităţile au început să pună bazele pentru asigurarea obligatorie, dar fără succes până acum. Cu doar 10 sau 20 de euro/an un păgubit era asigurat pentru o sumă de 10.000 sau 20.000 de euro. Deşi sumele nu sunt colosale, acopereau bună parte din costurile pentru refacerea unor noi locuinţe.
Oficiali din cadrul Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor (CSA) spun că legislaţia a durat foarte mult şi nu a ţinut numai de Comisie sau de Ministerul Administraiei şi Internelor (MAI) ci şi de interesul asigurătorilor, care au vrut majorarea primelor de asigurare.
"Apoi şi administraţiile locale aveau nevoie de timp pentru logistică şi cumpărarea acesteia. Ramificaţiile acestei proceduri se întind până în teritoriu şi de asta a durat atât de mult. După asta, şi asigurătorii au trebuit să vină cu o parte din capital, iar aici a mai durat ceva până s-au decis cei care voiau să participe", ne-a declarat un oficial CSA. El spune că, acum, nu mai trebuie să emită decât poliţele, iar acest lucru este foarte posibil să fie realizat până la finele lunii în curs.
Legea, tărăgănată ani buni
Potrivit deputatului democrat-liberal Valeriu Tabără, procedurile de trecer