Alexandru Furnică, un licean de 18 ani, a ajuns la Spitalul de Urgenţe „Sf. Ioan“ pentru a doua oară după o mică petrecere între pieteni, la care meniul principal era format din varietăţi de produse halucinogene.
Elevul de la Liceul „Garabet Ibrăileanu“ ne-a povestit cum obişnuieşte să-şi procure substanţele de la un „tovarăş” din cartierul CUG II. „M-am dus la el şi i-am cerut şi eu nişte praf. De un an iau prafuri şi îmi place. Eram împreună cu nişte prieteni la o petrecere şi l-am prizat pe tot“, spune Alexandru, întins pe patul de spital, într-o stare de extaz şi delir. El a împrumutat 77 de lei de la un prieten pentru a lua prafurile Blue, şi nu pe cele Magic care sunt mai ieftine.
Alexandru nu se gândeşte că a chiulit de la examenul de bacalaureat, ci spune că a muncit destul pentru societate în timpul liceului şi că merită puţină distracţie. „Praful mă ajută să fiu high şi să privesc totul de sus. Te simţi mai bine, mai eliberat când iei prafuri. Sunt Lucifer“, delirează liceanul.
Legea substanţelor interzise, cu lacune
„Pacientul a fost adus pentru a doua oară cu ambulanţa. Era extrem de agitat, cu tulburări respiratorii şi cardiace. Acesta pare un consumator vechi, iar acum este în curs de stabilizare. Am luat legătura cu familia pentru a continua procesul de drogodependenţă”, a specificat doctorul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU al Spitalului „Sf. Ioan”.
Deşi este iniţiatorul legii prin care consumul şi comercializarea substanţelor etnobotanice au fost interzise, doctorul recunoaşte că mai sunt magazine în municipiu care vând ierburi. Plus că lista substanţelor inclusă în textul legii nu cuprinde toate substanţele toxice existente pe piaţă.