Asociaţia băncilor din Ungaria a cerut guvernului de la Budapesta să extindă discuţiile pe marginea propunerii de taxare a instituţiilor creditoare, anunţă Janos Muller, consilierul principal al asociaţiei. Bancherii au lansat această solicitare în numele a şase dintre cele mai mari bănci străine prezente în Ungaria.
Luna trecută, autorităţile maghiare au anunţat că guvernul vrea să finalizeze în câteva zile discuţiile cu bancherii, pe marginea noii taxe speciale. Executivul de la Budapesta intenţionează să taxeze instituţiile financiare din ţară ca să obţină venituri bugetare de 200 miliarde forinţi (880 milioane dolari) anul acesta. Măsura este o componentă cheie a planului guvernului de realizare a ţintelor de deficit bugetar aprobate de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială.
Săptămâna aceasta, o delegaţie FMI va fi prezentă în Budapesta, iar dacă guvernul va decide să extindă negocierile cu bancherii, atunci acest lucru se va întâmpla după vizita oficialilor FMI, potrivit afirmaţiilor lui Janos Muller.
* 10-15% dintre datornicii cu probleme ar putea avea nevoie de sprijin guvernamental
Guvernul de la Budapesta estimează că aproximativ 10-15% dintre datornicii cu împrumuturi în valută, aflaţi în dificultate, ar putea avea nevoie de programul de sprijin preconizat de Cabinet, care aşteaptă şi o contribuţie din partea băncilor în acest sens, informează Agerpres.
"În Ungaria există 1,7 milioane de credite în valută. Am calculat că aproximativ 10-15% din aceste credite sunt cu probleme", a declarat, vineri, secretarul de stat Mihaly Varga, citat de un post TV.
Varga a adăugat că guvernul ungar se aşteaptă ca sectorul bancar să contribuie, la rândul său, la eforturile des-tinate reducerii costurilor cu plata ratelor pentru creditori. "Avem mare nevoie de implicarea băncilor în acest efort", a subliniat Var