Orele întregi petrecute în faţa televizorului, fie că este vorba doar despre a privi o emisiune sau de antrenarea într-un joc video, ar putea determina o mai slabă concentrare a copiilor la şcoală, au anunţat specialiştii. Sursa: HEPTA
Chiar dacă subiectul i-a divizat mult timp pe cercetători, ultimele cercetări aproape că i-au adus la un consens în ceea ce priveşte efectele excesului utilizării televizorului asupra atenţiei celor mici.
"Ce nu ştim deocamdată este de ce televizorul şi jocurile video creează deficit de atenţie", spune Douglas A. Gentile, conducătorul Laboratorului de Cercetări Media de la Universitatea de Stat din Iowa, citat de Reuters. Acesta subliniază, însă, că orele petrecute de copii în faţa televizorului au generat, în timp, comportament agresiv, dar şi obezitate.
Pentru realizarea cercetării, specialiştii au ţinut sub observaţie, timp de un an, mai mult de 1.300 de copii de vârstă şcolară care se uitau la televizor sau jucau diferite jocuri video. La final, profesorii au fost rugaţi să furnizeze informaţii cu privire la performanţele şcolare ale acestor copii. Au fost vizate, în special, capacitatea de concentrare şi modul în care aceştia se purtau în colectivitate. S-a constatat, astfel, că acei copii care obişnuiau să îşi petreacă ore în şir în faţa televizorului sau a calculatorului prezentau un deficit de atenţie şi, implicit, performanţe şcolare scăzute. Mai precis, cei care exagerau cu privitul la televizor aveau o atenţie mai scăzută cu 67% faţă de colegii lor care nu se uitau la televizor mai mult de două ore în fiecare zi.
În cazuri extreme, deficitul de atenţie poate duce la diagnosticul de ADHD (Deficit de Atenţie / Tulburarek Hiperkinetică), care afectează, în prezent, între 3 şi 7 procente din populaţia de vârstă şcolară, avertizează specialiştii.