Diviziile din Ungaria ale băncilor "KBC Groep" NV Belgia, "Erste Group Bank" AG şi "Raiffeisen International Bank Holding" AG Austria, "BayernLB" AG Germania, "UniCredit" SpA şi "Intesa Sanpaolo" SpA Italia au trimis scrisori Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi guvernului de la Budapesta, protestând faţă de noua taxă propusă pentru instituţiile creditoare, anunţă ziarul austriac Der Standard.
Deşi aceste bănci străine au promis să-şi menţină expunerea în ţările Europei de Est la nivelul de dinaintea crizei, angajamentul lor ar putea deveni dificil când instituţiile de creditare se vor confrunta cu noua taxă, a declarat un purtător de cuvânt anonim de la o bancă austriacă, citat de Standard.
Potrivit noii prevederi legale, băncile din Ungaria vor fi taxate cu 0,45% din bilanţul contabil, iar asiguratorii - cu 5,2%, arată Standard, subliniind că, astfel, guvernul maghiar va obţine venituri bugetare de 650 de milioane de euro.
Săptămâna trecută, Guvernul de la Budapesta a eşuat în încercarea de a ajunge la un acord cu instituţiile de creditare privind taxa pe bănci. Cele şase bănci străine prezente în Ungaria au retras mandatele diviziilor lor locale la aceste discuţii.
Drept urmare, băncile au amânat discuţiile, mai ales că, ieri, oficiali ai FMI şi UE s-au întâlnit cu reprezentanţii Guvernului de la Budapesta ca să discute pe marginea acordării de ajutor financiar Ungariei.
Surse apropiate băncilor afirmă că instituţiile de creditare speră că FMI va aduce argumente pentru o taxă mai redusă, care să nu afecteze atât de mult băncile.
Cele mai mari bănci străine prezente în Ungaria sunt cele austriece. Banca Centrală a Austriei şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la taxa pe instituţiile creditoare. "Sunt foarte îngrijorat de evoluţia situaţiei din Ungaria. Ca procent din PIB, taxa pe bănci propusă în Ungaria este foarte ridicată