O echipă de antropologi din SUA şi Canada studiază 350 de schelete vechi de 3.000 de ani. Mai mulţi studenţi americani şi canadieni, echipaţi cu cea mai modernă tehnică de cercetare, fac studii antropologice pe aproximativ 350 de schelete care datează din Epoca Bronzului şi au fost găsite la Cluj.
Opt studenţi din SUA, dar şi Canada, înghesuiţi într-o sală micuţă din incinta Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), lucrează deja de aproximativ o lună, pentru români. Tinerii, care au ajuns la Cluj pe baza unui protocol de colaborare dintre muzeu şi Archae-Tech SUA - Canada, studiază cu minuţiozitate fiecare os descoperit de arheologii clujeni în zona unde acum se află complexul comercial Polus Center.
Cercetările urmează să se încheie peste şase ani, dată la care va fi lansat un studiu complex privind Epoca Bronzului în Transilvania. Tinerii cercetători sunt studenţi la facultăţile de antropologie din ţările de origine, lucrează zilnic timp de opt ore şi îşi suportă toate cheltuielile din propriul buzunar.
Tehnică de ultimă generaţie
Arheologul Mihai Wittenberger, unul dintre coordonatorii tinerilor antropologi, spune că cei opt fac parte dintr-un grup de 24 care urmează să ajungă în capitala Ardealului. „Au rezultate formidabile.
Scheletele sunt valorificate la potenţialul lor maxim chiar dacă sunt vechi de 3.500 de ani. Pe baza acestor schelete, de fapt, odată ce va fi finalizat studiul, va fi creată cea mai mare bază de date privind Epoca de Bronz din Europa Centrală şi de Răsărit. Dispun de tehnica modernă pe care noi nu o avem“, a precizat istoricul.
Analize amănunţite
Coordonatorul studenţilor a mai arătat că testele efectuate de aceştia pot scoate la iveală dacă există vreun grad de rudenie dintre oamenii care locuiau în acea perioadă, fapt dovedit pe baza prelevărilor de ADN, analize izotopice, analize cu ra