Este al cincelea membru al familiei care a ales să se specializeze în producerea alimentelor, iar în paralel cu facultatea, dansează într-un ansamblu popular.
Anamaria Dunca se trage dintr-o familie cu mama casnică şi tatăl tâmplar. Are un frate mai mic care cântă la saxofon şi de la care a prins drag de muzica populară şi de tradiţii. „Are doar 17 ani, dar este recunoscut în cercul celor care cântă folclor din Maramureş. El m-a influenţat şi pe mine", recunoaşte Anamaria.
Pasiunea pentru industria alimentară a moştenit-o de la doi dintre unchii ei, specialişti în domeniu care administrează o societate de produse tradiţionale şi un restaurant din municipiu.
Dansează din timpul liceului
În penultimul an de liceu, Anamaria a fost încurajată de un prieten să se înscrie la Şcoala Populară de Artă din Baia Mare, la o clasă de dansuri. „Aveam deja o vedetă în familie, pe fratele meu, şi am decis că ar fi prea mult să cântăm amândoi, aşa că m-am înscris la dansuri", explică băimăreanca.
Şi-a luat inima în dinţi, a cerut bani pentru taxele şcolare de la părinţi şi s-a înscris la cursuri. Timp de doi ani, a mers săptămânal la ore şi este printre puţinii elevi care nu a avut nicio absenţă. „La început, mi-am cam călcat partenerul pe picioare, însă după ce am prins paşii, n-au mai fost probleme", povesteşte, amuzată, Anamaria.
A participat şi la emisiunni folclorice la mai multe televiziuni locale din Baia Mare şi la spectacolele şi galele organizate de şcoală.
Lada de zestre
Printre primele cadouri primite de la familie după ce a început să „joace" la Şcoala populară de artă a fost un costum popular tradiţional din Ţara Chioarului şi mai multe baticuri pe care le păstrează acasă, la loc de cinste. „Mi-a dat bunica un costum din lada ei de zestre. Cred că are aproape 100 de ani vechime. Îl ma