I-a plăcut să facă prăjituri încă de când era mică, chiar dacă atunci nu ştia prea bine ce înseamnă această mesereie. Cu timpul a învăţat tainele cofetăriei, iar acum face prăjituri şi torturi pentru toţi oltenii.
A urmat liceul de Cooperaţie din Râmnicu Vâlcea, cu specializarea cofetar – bucătar, iar când a terminat studiile a şi început să practice meseria de cofetar. Acum împarte din secretele ei şi colegilor cu care lucrează. „Mi-a plăcut să fac prăjituri de când eram copil. O vedeam pe mama când făcea chec şi stăteam lângă ea, în bucătărie, ca să Îmi amintesc că atunci când am făcut primul meu tort a fost o peripeţie. Fiind mică, nu ştiam prea multe despre bucătărie şi m-am apucat să coc blatul de tort într-un ciur. Bine-înţeles că am ars şi ciurul şi blatul. M-a certat mama, dar ce era să mai fac? După ce am crescut am învăţat secretele cofetăriei şi acum mi se pare foarte simplu să pregătesc un blat de tort sau o prăjitură”, povesteşte Floarea Toma.
A învăţat meserie de la naşa ei
Avea 16 ani când a început să lucreze la o cofetărie din Slatina, unde se află şi în prezent. Dacă la început i s-a părut greu şi mai greşea câte o prăjitură, acum face totul perfect. „A fost un pic cam dificil la început. Eram mică şi nu ştiam prea multe despre meseria de cofetar. Lucrând cu naşa mea, care ştia pe de rost zeci de reţete de prăjituri, am început să învăţ şi eu din secretele acestei meserii. Acum mi se pare foarte simplu şi frumos ceea ce fac. E cea mai frumoasă meserie pentru o femeie”, spune Floarea.
Lucrează la aceeaşi cofetărie de peste 25 de ani. A învăţat tainele meseriei pe multe dintre colegelele mai tinere şi, deşi este cofetar de atâta vreme, munceşte cu aceeaşi pasiune ca la început. „Nu m-am plictisit niciodată de ceea ce fac. Dacă ar fi să îmi mai aleg odată meseria, aş alege-o tot pe cea de cofetar. Este grea, dar e şi frumoa