Studii recente au arătat că terapia cu sânziene este un remediu pentru peste 50 de afecţiuni, de la cele tiroidiene şi cutanate până la epilepsie.
Protejează rinichii şi ficatul
Ceaiul de sânziene este un leac eficient pentru bolile de rinichi, dar şi pentru afecţiunile localizate la nivelul ficatului, pancreasului şi splinei. În tratamentul acestor afecţiuni se recomandă infuzia combinată din flori care se prepară astfel: se pun două linguriţe de pulbere de sânziene la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă de seara până dimineaţa, când se filtrează.
Pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute şi, după ce se răceşte, se amestecă cele două extracte. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat două luni şi se poate repeta după o pauză de 30 de zile.
De asemenea, infuzia combinată este eficientă şi pentru cei care suferă de hidropizie (acumulare de lichid în ţesuturi) şi de cloroză (o formă de anemie). Pentru bolnavii cu insuficienţă renală, care necesită dializă, este eficient un tratament cu infuzie preparată din trei plante: sânziene, urzică moartă şi splinuţă, care se amestecă în părţi egale.
Infuzia se prepară dintr-o lingură din acest amestec şi din 300 ml de apă clocotită. Se lasă trei minute, apoi se filtrează. Se beau câte trei-patru căni de ceai pe zi, atât cât recomandă specialistul. Prima cană se bea cu 30 de minute înainte de micul dejun, cu înghiţituri mici, iar restul se consumă pe parcursul zilei.
Recomandate în bolile sistemului nervos
Tratamentul cu macerat la rece de sânziene s-a dovedit eficient în bolile sistemului nervos (epilepsie, boala Parkinson, Alzheimer) şi în tulburările cauzate de menopauză. Pentru prepararea extractului se foloseşte o lingură de plantă uscată care se macerează opt-zece