În timp ce angajatorii ieşeni se plâng de faptul că şomerii nu mai vor să muncească din comoditate, aceştia din urmă au preferinţe pentru joburile de peste hotare.
Marius Ioniţă, de 22 de ani, a venit la sediul Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a se angaja în Cipru, unde poate câştiga lunar peste 1.000 de euro, cu cazare asigurată. Tânărul vrea să plece cât mai repede deoarece s-a săturat să muncească pe gratis în Iaşi.
„De trei ani lucrez la un restaurant din Iaşi şi nu mai vreau să stau în oraş să-i îmbogăţesc pe alţii. Nu sunt deloc interesat de posturile de aici pentru că sunt foarte prost plătite iar şefii solicită un volum mult prea mare de muncă“, a spus Marius.
„Şomerii sunt comozi“
Pe de altă parte, angajatorii se plâng de faptul că şomerii ieşenii nu mai vor să muncească din comoditate, mai ales după ce stau acasă atâtea luni din ajutorul de şomaj.
„Nu înţeleg de ce oamenii nu vor să se angajeze în confecţii mai ales că salariile nu au scăzut şi se ridică la 1.500 de lei. Este şi comoditate din partea oamenilor care nu vor să mai muncească şi se gândesc să plece cât mai repede din ţară“, a specificat un angajator.
Ofertă variată de muncă
Deşi holurile instituţiei sunt goale, oferta locurilor de muncă la AJOFM este foarte vastă, de la muncitori necalificaţi, paznici, confecţioneri, agenţi de asigurări, operatori comerciali, agenţi de vânzări, până la contabili, manageri şi programatori.
Companiile multinaţionale au joburi disponibile pentru ieşeni. Embarcadero caută trei programatori, Routte 66 caută unul pentru telefonie mobilă, iar Di.Tech Ro angajează la Iaşi un lider de echipă şi un programator senior. Firma IMI International, lider mondial în soluţii şi echipamente de echilibrare hidraulică caută la Iaşi trei reprezentanţi de vânzări pe zona Moldovei.