50% dintre persoanele din mediu rural nu sunt angajate, iar cele mai multe dintre acestea sunt femei, arată un studiu recent. În timp ce Uniunea Europeană vorbeşte de ţinte ca educaţia permanentă şi o piaţă a muncii fără discriminare, mentalitatea care bântuie în continuare satele româneşti fixează femeia ca lucrătoare în gospodărie, care are grijă de copii şi de casă.
"Femeile din mediul rural au o situaţie deosebit de grea. Cele mai multe stau acasă şi au grijă de gospodărie, muncind de multe ori de dimineaţa până seara", spune Cristina Cazacu, manager al proiectului "Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural".
"Cursurile AJOFM nu au dus la găsirea de locuri de muncă. Trebuie să facem ceva care să le fie cu adevărat de folos celor de la sate", adaugă Vasile Şoflău, de la Fondul Român de Dezvoltare Socială. Concluzia celor doi este că ar trebui lucrat la mentalităţile din mediul rural, pentru ca apoi femeile să fie consiliate despre drepturile şi oportunităţile pe care le au.
De la soacră la noră
Despre mentalităţi este şi un clip produs de regizorul Radu Jude, care va fi difuzat la televiziunile cu largă audienţă la sate începând din septembrie. Filmuleţul nu prezintă un bărbat care îi porunceşte femeii ce are de făcut, ci o soacră. Ideea clipului este că soacra şi-a acceptat statutul (sau chiar s-a născut cu el) şi încearcă să îl împrumute prin constrângere soţiei fiului ei.
Studiile Asociaţiei Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural (AFFMR) arată că majoritatea femeilor din mediul rural este încântată de varianta angajării sau a deschiderii unei mici afaceri de familie. "Făceam un studiu pe Valea Arieşului şi femeile spuneau că vor să se califice în aranjamente florale. Altele spuneau că vor să înveţe să utilizeze computerul. Într-o comună de lângă Iaşi, există un sanat