Consiliul miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană (Ecofin) a decis, ieri, declanşarea procedurii de deficit excesiv împotriva Bulgariei, în vederea reducerii deficitului bugetar de către această ţară sub limita de 3% admisă de Pactul de Stabilitate şi Creştere, transmite Novinite, potrivit Mediafax.
O decizie similară a fost luată la şedinţa de ieri a Ecofin în cazul Danemarcei, Ciprului şi Finlandei.
Într-un comunicat al Ecofin se arată că deficitele Bulgariei şi Ciprului au depăşit 3% din PIB în 2009, anticipându-se că Danemarca şi Finlanda se vor afla în acest an într-o situaţie similară.
Bulgaria şi Finlanda trebuie să reducă deficitele până în 2011, Cipru până în 2012, iar Danemarca până în 2013.
Din cele 27 de state membre, numai Luxemburg, Suedia şi Estonia nu se află pe lista ţărilor al căror deficit bugetar a depăşit 3% din PIB.
În cazul Bulgariei, Comisia Europeană a constat în raportul de convergenţă publicat la începutul lunii mai că, alături de alte şapte state membre, nu îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru adoptarea euro.
Din acest motiv, CE a recomandat Ecofin să declanşeze procedura deficitului excesiv pentru Bulgaria, Cipru, Danemarca şi Finlanda.
Iniţial, ministrul de Finanţe bulgar, Simeon Djankov, intenţiona să facă în acest an cerere de intrare a Bulgariei în mecanismul european al ratelor de schimb ERM-2, astfel încât intrarea în zona euro să aibă loc în 2013.
Analiştii anticipează că cel mai apropiat termen la care Bulgaria ar putea intra în zona euro este 2014.
Djankov a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că proiectul de buget pentru 2011 preevede un deficit bugetar de 2,7% din PIB.
F.A. Consiliul miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană (Ecofin) a decis, ieri, declanşarea procedurii de deficit excesiv împotriva Bulgariei, în vederea reducerii deficitului buge