Preşedintele şi fostul vicepreşedinte al CA al Băncii Transilvania s-ar fi umplut de bani în urma valorificării unui pont pe care îl aveau ca "insideri". Sursa: Codrin Prisecaru
Suma pe care preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi fostul vicepreşedinte, Claudiu Silaghi, au câştigat-o din manipularea pieţei de capital este de aproximativ 30 de milioane de lei, potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Cluj.
Puşi sub acuzare pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani, cei doi au fost trimişi în judecată săptămâna aceasta, alături de alte şase persoane, procesul aflându-se pe rol la Secţia Penală a Tribunalului Bucureşti.
Acţionând pe cont propriu, Ciorcilă şi Silaghi au vândut către Bank of Cyprus acţiuni ale Băncii Translivania (TLV) pe care le cumpăraseră prin interpuşi, după ce aflaseră de intenţia băncii cipriote de a achiziţiona o cotă din capitalul Băncii Transilvania.
Potrivit procurorilor DIICOT, Ciorcilă a câştigat 11,7 milioane de lei, iar Silaghi între 17 şi 20 de milioane de lei, exploatând informaţii pe care le aveau datorită poziţiilor lor în conducerea băncii.
Contactat, ieri, de EVZ, avocatul celor doi, Florin Plopeanu, a refuzat să facă orice comentariu. Horia Ciorcilă a declarat, recent, pentru EVZ: "Este exclus să fi folosit informaţii pentru folosul meu sau al altora. Voi face declaraţii mai amănunţite, dar deocamdată nu mă lasă avocaţii".
Principalul acuzat a acţionat prin două offshore-uri
Potrivit DIICOT, Ciorcilă a derulat operaţiunile bursiere prin intermediul offshore-ului cipriot Dodworth, care îi apar ţine. "Ca urmare a informaţiilor private deţinute, care, dacă ar fi fost făcute publice, ar fi avut un impact semn