După proba la limba română a Bac-ului, o elevă a dat căutare pe Google şi a intrat pe site-ul evz.ro. „Am povestit despre Harap-Alb, încercările l-a care a fost supus, trecerea de la copilărie la maturitate crede-ţi că este ok?”, scria Mari.
Că limba română e siluită pe forumuri nu e mare jale, crede Simona, care scrie blogul Diacritica. Sau nu cea mai mare „crimă împotriva limbii române”, ar adăuga Profa de Română, un alt gardian virtual al gramaticii. Diacritica a scris atât de mult pe blog despre gafele „lucrătorilor cu limba română”, de la ziarişti la politicieni, încât a ajuns să îşi numere e-urile din „creează” cum şi le numără un sportiv pe cele din mâncare.
D-ale lucrătorilor cu limba
„Dacă vreau să vânez greşeli, deschid televizorul sau radioul”, spune Profa de Română. „Viteza asta din audiovizual e ca un criminal în serie, omoară calitatea, fără urmă de remuşcare”, adaugă ea. Spre exemplu, în urmă cu câteva zile, Realitatea TV a avut de relatat povestea cu Băsescu şi pârtia pe care o dorea printre ziarişti. „Băsescu: SPP-ul, da-ţi presa din faţa mea”, scria pe burtiera ecranului.
Ce-o fi atât de interesant în a-i corecta pe siluitorii limbii?, le întreb pe cele două. „Câştig ştiinţă de carte. Multă. Şi discuţii cu oameni foarte interesanţi”, spune Diacritica, care recunoaşte că a făcut blogul “la nervi”. “Este o muncă de voluntariat. Nu mi-am propus câștig bănesc, așa că n-am motive să suspin că nu-l am”, spune Profa de Română.
„Ghinionu’ ziarelor e că, la TV, “noştrii”, “să de-a”, “î-l”, “ambii membrii” nu se văd”, spune Diacritica. La vânătoare de greşeli intră pe “oricare sait românesc de ziar sau tv. Fără osebire”. Iată câteva exemple: “interdicţia de a nu părăsi”, scrie pe site-ul Adevărul, în timp ce Evenimentul Zilei pomeneşte de “câţiva zeci de proprietari”, iar Antena 1, Jurnalul Naţional şi Capital au inventat cuvân