Zeci de deţinuţi din Penitenciarul Aiud lucrează pentru a câştiga zile în minus la pedeapsă. Foştii tâlhari, hoţi sau persoane condamnate pentru omor au absolvit cursuri de calificare pentru a munci şi a se face folositori societăţii după ce vor fi eliberaţi.
Marian Neder, condamnat la 10 ani închisoare pentru tâlhărie a absolvit de curând cursul de tâmplar. Munceşte cu gândul că, atunci când va fi eliberat, va începe o viaţă nouă şi poate chiar o afacere. „Am ales tâmplăria pentru că este o meserie de viitor. Soţia mea are aceiaşi calificare şi dorim să începem ceva împreună, pe cont propriu când va fi momentul. Este o meserie destul de bănoasă“, a afirmat deţinutul.
Acesta este încrezător în perspective şi chiar şi-a găsit un servici pentru atunci când va fi liber. „Mi-am găsit deja un loc de muncă, în Sebeş, unde lucrează şi soţia mea“, a completat bărbatul.Pe perioada cursurilor de calificare fiecare dintre deţinuţi beneficiază de salariul minim pe economie şi zile reduse din pedeapsă.
„Pentru muncă remunerată se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă, pentru muncă neremunerată se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă. De asemenea, pentru absolvirea unui curs de calificare se consideră ca executate 30 de zile din pedeapsă“, a precizat inspectorul principal de penitenciare Ciprian Sabău.
Atât sursa de venit cât şi gândul eliberării mai grabnice îi determină pe deţinuţi să muncească. „Prin muncă câştig un anumit număr de zile care se scad din pedeapsă. Îmi ocup timpul care şi aşa trece destul de greu“, Ioan Gheorghe Şiara, condamnat la 10 ani închisoare, deţinut care prestează activităţi gospodăreşti în penitenciar.
Lucrează în funcţie de abilităţi
Fiecare dintre cei ajunşi în spatele gratiilor poate opta pentru domeniul în care să lucreze. „Persoanele private de libertate lucrează în funcţie d