În calitate de preşedinte al comisiei de examen, Ilie Cornoiu a pus la cale întregul mecanism de fraudare a examenului cu lucrări xerocopiate. Procurorii DNA Cluj arată că întregul plan de fraudare a celor 42 de lucrări de Bacalaureat s-a realizat cu „sprijinul nemijlocit“ al consilierului judeţean care „a şters urmele“, respectiv a înlocuit lucrările iniţiale cu copii xeroxate.
Citeşte şi:
Mai bine educatoare acasă decât învăţătoare navetistă
HUNEDOARA: Şcoli care scapă de comasare şi şcoli care îşi închid definitiv porţile
Ilie Cornoiu, consilier judeţean din partea PRM şi profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca apare ca învinuit în dosarul instrumentat de procurorii DNA Cluj privind frauda de la BAC cu lucrări xerocopiate.
Alături de directorul Grupului Şcolar „Alexandru Borza“, Ioan Rus, şi membrul comisiei de examen, Ioan Văidăhăzan, Cornoiu este acuzat că ar fi comis infracţiunea de trafic de influenţă prin faptul că a uzat de calitatea sa în vederea fraudării probei scrise la limba şi literatura română. El riscă să facă închisoare de la 2 la 10 ani.
Ilie Cornoiu, preşedintele comisiei de examen de la Grupul Şcolar „Alexandru Borza“, este acuzat că a fost cel care a înlocuit lucrările iniţiale ale candidaţilor care au recurs la „pile“, cu lucrări xerocopiate.
Planul de fraudare
În motivarea Tribunalului Cluj privind arestarea preventivă a învinuiţilor Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan se arată că în decursul lunii iunie, prin intermediul unor candidaţi, Rus ar fi racolat mai multe persoane cărora le-a cerut diverse sume de bani în vederea „aranjării Bac-ului“. Pentru fiecare probă erau ceruţi între 150-200 de euro, în timp ce pentru toate examenele, aceasta era de 1.100-1.300 de euro. În total, din partea mai multor candidaţi, s-a strâns suma de 10.600 de euro