Scafandrii au descoperit pe fundul Mării Baltice o sticlă de şampanie cu o vechime de aproape 230 de ani. Gustul licorii a fost descris de către degustători drept "fabulos". Sursa: Hepta
Cele 30 de sticle de şampanie găsite la 55 de metri în adâncul mării fac parte dintr-o ediţie de top a brandului Veuve Clicquot. Legenda spune că au fost trimise drept cadou pentru Curtea Imperială a Rusiei de către regele Franţei Ludovic al XVI.
Sticlele au fost descoperite în largul coastei insulei Aaland. Locul unde băutura a stat în tot acest timp era ferit total de lumină, iar faptul că a fost păstrată la temperaturi joase, ca într-un frigider, o face să fie şi astăzi perfectă pentru consum.
Astfel, aceasta este considerată drept cea mai veche şampanie încă bună de băut din lume.
"Am luat legătura cu producătorii Moet & Chandon care ne-au răspuns că sunt siguri în proporţie de 98% că şampania este Veuve Clicquot", a declarat pentru AFP Veuve Clicquot, liderul grupului de scafandri care a făcut descoperirea.
O valoare pe măsura vechimii
Conform primelor analize, sticlele ar fi fost produse în 1789, anul celebrei Revoluţii Franceze, de către o companie ce a fost mai apoi cunoscută sub numele de Veuve Clicquot, scrie şi The Independent.
Dacă analizele de laborator se confirmă, o sticlă de astfel de şampanie ar putea valora chiar şi câteva milioane de euro, este de părere oenologul Ella Gruessner Cromwell-Morgan, cea care, de altfel a şi degustat băutura.
Experta spune că are încă în frigider un pahar cu preţioasa licoare din care savurează din când în când "pentru a se asigura că este reală".
Sticlele de şampanie rămase pe fundul mării, în număr de peste 30, estimează scafandrii, vor fi lăsate acolo deocamdată. Locaţia lor este ţinută secretă.
Autorităţile din Aaland se întâlne