Preşedintele CSM, judecătoarea Florica Bejinaru, spune că pentru rezolvarea neajunsurilor constatate ce intră sub umbrela forului suprem al magistraturii, competenţele Consiliului sunt limitate, fiind nevoie de implicarea reală a Executivului şi Legislativului în rezolvarea problemelor.
Cinci din cele zece recomandări ale Comisiei Europene (CE) făcute României în raportul către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele realizate de ţara noastră în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) ţin de atribuţiile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Problema resursei umane, ca şi cea a sistemului disciplinar neconvingător ori sporirea capacităţii Institutului Naţional al Magistraturii (INM) - instituţie de acces în magistratură şi de perfecţionare continuă a judecătorilor şi procurorilor, semnalate în raportul Comisiei Europene, nu pot fi rezolvate doar de CSM, fără sprijinul concret al Executivului şi Legislativului. Aceasta este în chintesenţă prima poziţie oficială exprimată marţi de preşedintele CSM, judecătoarea Florica Bejinaru, în emisiunea "Actualitatea în dezbatere", difuzată de Radio România Actualităţi, realizator Silvia Ilieş.
CSM VREA FONDURI ŞI LEGI BUNE
Pentru aceste probleme cu care se confruntă sistemul judiciar, "într-o bună parte responsabilităţile aparţin Consiliului", "dar nu în totalitate decizia este a Consiliului Superior al Magistraturii", a spus preşedintele CSM. Florica Bejinaru a explicat că ieşirea din magistratură prin pensionare nu poate fi controlată şi cenzurată de CSM. "Este dreptul magistratului, judecător sau procuror, care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, să obţină acea decizie de la Casa de Pensii pentru pensionare, se adresează Consiliului care trebuie să ia măsura pensionării în condiţiile în care, aşa cum vă spuneam, el a obţinut deja această decizie