"Perspectivele de angajare sunt sumbre, inexistente, în cele mai multe oraşe din România. În afară de Bucureşti, Cluj şi de câteva mari companii, nimeni nu mai angajează nimic, toate posturile sunt îngheţate. Nici înlocuiri nu se mai fac şi lucrurile merg către mai rău", spune directorul uneia dintre cele mai importante firme de recrutare.
Dacă în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca sau Braşov există încă oportunităţi de angajare sau de schimbare a locului de muncă, sunt zeci de oraşe medii sau mici în România în care ofertele de angajare pot fi numărate pe degete.
Multe oraşe de peste 30.000 de locuitori nu au mai mult de 20-30 de locuri de muncă disponibile. În Paşcani (42.000 locuitori), nu sunt disponibile decât 21 de joburi, în Feteşti (33.000 locuitori) acelaşi număr de oferte de angajare, în Râmnicu-Sărat (38.000 locuitori) sunt doar 22 de anunţuri de angajare, iar în Olteniţa (31.000 locuitori) cu un singur job în plus.
Nici localităţi mai mari sau oraşe cu o activitate economică mai serioasă în ultimii ani nu au mai mult de 50-70 de oferte de angajare. În Mediaş (55.000 locuitori) sunt 57 de joburi vacante, în Lugoş (44.000 locuitori) -77 de joburi, în Câmpina (38.000 locuitori) - 71 de joburi, iar în Bârlad (69.000 locuitori) – 31, potrivit analizei realizate de motorul de căutare balaur.ro, care investighează cele mai importante 22 de site-uri de joburi din România.
“Statistica spune că numărul de şomeri a scăzut semnificativ în judeţe ca Harghita sau Suceava, dar acestea sunt zone cu probleme serioase de absorbţie pe piaţa muncii, ca multe alte zobe din România ”, spune Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare. "La felul în care arată piaţa muncii în momentul de faţă, nu cred că-şi va reveni înainte de 2013", crede şi Mădălina Popescu, de la Pluri Consultants.
Lista oraşelor cu mai puţin de 50 de job