La nouă ani distanţă de la atentatele care au curmat aproape trei mii de vieţi la New York, cotidianul The Washington Post a descoperit o lume înfricoşătoare, apărută ca reacţie la ameninţarea teroristă şi ajunsă, în prezent, la proporţiile unui fenomen monstruos. Sursa: Captură Washington PostSursa: Captură Washington Post
1 /.
După atacurile teroriste din septembrie 2001 care au subliniat slăbiciunile comunităţii de informaţii americane, SUA şi-au extins masiv structura serviciilor secrete, transformând o ţară-model pentru libertatea de expresie şi circulaţie într-un buncăr al democraţiei.
Ar putea fi o geografie alternativă a Statelor Unite ale Americii. O realitate super-secretă, ţinută departe de ochii publicului, desfăşurată doar pe hărţile ascunse grijuliu în sediile guvernamentale de la Washington.
1271 de organizaţii şi alte 1931 de companii private sunt implicate, în prezent, în programe conexe necesităţilor informaţionale şi de securitate naţională ale SUA. 10.000 de locaţii pe teritoriul american găzduiesc astfel de instituţii. Activitatea lor, resursele lor, eficienţa lor – sunt doar variabile într-un proces aproape imposibil de controlat.
Nici măcar la centru nimeni nu mai ştie cu exactitate cine anume lucrează pentru protejarea secretelor de stat ale Casei Albe. În Washington, după septembrie 2001, s-a autorizat construirea a 33 de clădiri în care îşi desfăşoară activitatea organisme asociate serviciilor secrete. Peste 850.000 de americani deţin certificate de securitate, în baza cărora li se permite accesul la informaţii clasificate.
850.000 de americani care sunt scanaţi dimineaţă de dimineaţă atunci când ajung la birou, trecând, dincolo de dispozitive electromagnetice, în încăperi complet securizate. Cine sunt oamenii aceştia, pentru cine anume lucrează şi care sunt costurile publice ale