SERIAL EVZ. Astăzi, în episodul doi al serialului despre cea mai cunoscută soacră din România, citiţi povestea fratelui cel mare al Margaretei Costea, numit "lali Vasili" (unchiul Vasile) în familie.
Cel mai mare dintre copiii Barba, Vasile (1918-2007), a început şcoala în Livezi, Grecia, a continuat-o în Uzungi-Orman, Cadrilater, şi a terminat-o în Bucureşti, la Liceul "Gheorghe Şincai" şi la Facultatea de Drept. Înainte de naţionalizările din 1948, a condus fabrica de cherestea pe care tatăl lui o construise la Bicaz, lucrând apoi ca inspector bancar în Sibiu şi Braşov.
Timp de 30 de ani, din 1953 până în 1983, a trăit la Braşov, predând discipline economice la facultăţile de Silvicultură şi Industria Lemnului. În 1983, a emigrat în RFG, împreună cu soţia sa, de origine germană, stabilindu-se la Freiburg im Breisgau, un oraş cu două sute de mii de locuitori din sud-vestul Germaniei.
Doi ani mai târziu, aici a fondat "Uniunea pentru Limba şi Cultura Aromână" (ULCA), o asociaţie care lupta pentru conservarea culturii aromâne în Europa, organiza congrese internaţionale şi edita o revistă, "Zborlu a nostru" ("Cuvântul nostru"). De la Freiburg im Breisgau, Barba a promovat teoria potrivit căreia aromânii sunt un popor distinct de cel român, iar vorbirea lor este limbă de sine stătătoare, nu unul dintre cele patru dialecte ale proto-românei - varianta Academiei Române.
POLEMICĂ
Teoriile de la Freiburg im Breisgau, demontate la Bucureşti
Profesorul universitar Şerban Tanaşoca, directorul Institutului pentru Studii Sud-Est Europene, din cadrul Academiei Române, şi vicepreşedinte al Societăţii de Cultură Macedo-Române, spune că teoria promovată de Barba este, de fapt, creaţia lui Constantin Papanace (1904-1985): aromân, membru marcant al mişcării legionare, stabilit în Italia după sfârşitul războiului. @