După 21 de ani, rămăşiţele pământeşti ale lui Nicolae şi Elenei Ceauşescu au fost deshumate, în această dimineaţă, din cimitirul Ghencea. Au fost recoltate probe biologice care au fost trimise la un laborator pentru testarea ADN. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Analizele vor stabili dacă rămăşiţele din cele două morminte sunt sau nu ale soţilor Ceauşescu.
"E acelaşi sicriu, aceeaşi căciulă pe care le-a arătat Gelu Voican Voiculescu la Crăciun în '89", a declarat pentru evz.ro Nicu Pârvu, de la Partidul Comunist.
Şi ginerele soţilor Ceauşescu, Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu, le-a declarat jurnaliştilor că înclină să creadă că sunt rămăşiţele socrilor săi, după paltonul şi pantalonii ciuruiţi ai lui Ceauşescu.
Rezultatele ADN, în jumătate de an
"În 6 luni ar trebui să fie gata rezultatele. A fost un demers uman, o dreptate", a spus pentru evz.ro Mircea Oprean.
"Sper ca ADN să nu fie degradat de apă, îngrăşăminte sau substanţe acide, pentru că altfel va fi foarte dificil de obţinut un rezultat precis. În general, testele ADN din fragmente osoase sunt destul de laborioase", a spus directorul INML, Dan Dermengiu, citat de Mediafax.
El a precizat că au fost situaţii în care un rezultat aproximativ al testelor ADN a putut fi obţinut şi după mai mult de jumătate de an.
"Nu atât vechimea resturilor pământeşti supuse analizelor contează, cât mediul în care acestea au stat. Spre exemplu, în Egipt, unde solul este uscat, au putut fi efectuate teste ADN de mare precizie şi după sute, chiar mii de ani de la data decesului celui supus analizelor. Dacă solul este foarte acid, atunci ADN este distrus chiar şi în primele trei luni de la deces", a mai spus Dermengiu.
Nicolae şi Elena Ceauşescu, dezgropaţi fără presă
Săpăturile la locurile în care ar fi înmormântaţi soţii Ceauşescu au început în jurul orei 7.00 cu Nicolae Ceauşescu, apoi