50 de oameni cu handicap grav şi accentuat învaţă să se spele singuri, să mănânce singuri, să treacă strada singuri, sau chiar să picteze şi să confecţioneze obiecte de bricolaj. Pe scurt, să îşi trăiască viaţa fără să depindă de alţii. Se întâmplă la Codlea, într-un centru de zi pentru care autorităţile nu dau niciun leu.
Reprezentanţii Centrului de Zi vor să deschidă un atelier, unde persoanele cu handicap să poată fabrica lumânări care ulterior să fie vândute. Pentru asta însă au nevoie şi de altă surse de finanţare, în afara donaţiilor din care reuşesc să ţină porţile centrului deschise zi de zi.
Primii paşi sunt deja făcuţi. O parte din beneficiarii centrului ştiu pas cu pas fazele procesului tehnologic de fabricare a lumânărilor.
Teoretic, statul susţine activitatea centrului prin Agenţia Judeţeană pentru Persoane cu Handicap, din structura Consiliului Judeţean. Până acum, doar cu vorbe bune. Agenţia vrea însă să acceseze fonduri europene, din care centrul să poată înfiinţa atelierul de lumânări.
Centrul de zi de la Codlea a fost înfiinţat în 2008 şi este suţinut financiar în principal din donaţii ale unor persoane fizice olandeze.