Un mort, 12 răniţi grav şi 21 răniţi uşor. E bilanţul accidentelor pentrecute de la începutul acestui an, în judeţ, în care au fost implicaţi conducători de mopede.
Un astfel de accident s-a petrecut şi luni la amiază. Protagonistul este conducătorul unui moped, din localitatea sibiană Brateiu. Bărbatul, în vârstă de 42 ani, care poseda, e drept, permis de conducere sau atestat pentru conducerea mopedului, dar care „poseda”, totodată, şi o concentraţie alcoolică de 1,76 mg/l alcool pur în aerul expirat, a pierdut controlul mopedului, a ieşit de pe şosea şi a intrat într-un cap de pod din beton. În urma impactului, acesta s-a răsturnat, suferind astfel leziuni grave la nivelul membrelor inferioare, care au necesitat internarea acestuia în spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
Oamenii legii atrag atenţia celor ce aleg ca mijloc de deplasare mopedul că trebuie să ştie, în primul rând, că vârsta de la care, potrivit normelor rutiere, au dreptul să conducă un astfel de vehicul este de 16 ani şi numai după ce au absolvit un curs de legislaţie rutieră într-una din unităţile învăţământ de profil, adică în şcolile de şoferi.
Coform datelor furnizate de Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul IPJ Sibiu, din cele 27 astfel de evenimente, 13 au avut loc în municipiul Sibiu. Cauza principală a producerii a fost neacordarea de prioritate de trecere conducătorilor de mopede de către ceilalţi participanţi la trafic.
În acest mod tinerii mopedişti vor dobândi cunoştinţele minime de legislaţie care însă, în trafic, vor necesita o atenţie sporită şi multă îndemânare pentru „asigurarea” unei deplasări în siguranţă. Echipamentul de protecţie joacă, de asemenea, un rol foarte important, casca de protecţie omologată şi vesta reflectorizantă fiind accesoriile care nu trebuie să lipsească