Deprecierea leului în raport cu euro a readus pe val contractele firmelor din România cu ţările străine, mai ales în sectorul auto şi IT. Sursa: CODRIN PRISECARU
După opt luni de creştere continuă, exporturile au ieşit din recesiune, reuşind să recupereze în acest interval aproape toate pierderile înregistrare în perioada similară din anul trecut, a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Astfel, în intervalul noiembrie 2009-iunie 2010, s-au recuperat circa 3,6 miliarde de euro. De asemenea, în această perioadă, prin devansarea ritmurilor de export faţă de import, deficitul balanţei comerciale a ţării s-a redus cu 55%, până la cel mai mic nivel din ultimii şapte ani.
Leul slab, bucuria exportatorilor
"Succesul exportatorilor are la bază în principal politica BNR de a asigurare a stabilităţii cursului de schimb în palierul 4,1-4,3 lei/euro, cu scurte perioade de abatere din acest palier. Această stabilitate a dat curaj exportatorilor să semneze contracte", a apreciat Ionescu.
Potrivit acestuia, exporturile au scăzut timp de 12 luni, în perioada noiembrie 2008-octombrie 2009, timp în care circa o treime dintre cei aproximativ 20.000 de exportatori şi-au suspendat sau încheiat activitatea. Unele au început să îşi revină între timp.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, exporturile FOB ale României au crescut, în primele cinci luni din 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 24,8%, până la 13,8 miliarde de euro. Totodată, importurile CIF au crescut cu 17,5%, la 17,6 miliarde de euro. Pe de altă parte, se remarcă o modificare a structurii exporturilor.
Dacia şi Nokia, în top
Astfel, companiile metalurgice şi petroliere au cedat primele două locuri către Automobile Dacia şi Nokia R