Căldura favorizează înmulţirea microbilor în spaţiile de gătit, putând contamina alimentele. Nerespectarea igienei riguroase în bucătărie, mai ales în momentul preparării mâncărurilor, creşte riscul de apariţie a bolilor infecţioase şi a tulburărilor digestive, avertizează specialiştii.
Bucătăria este un spaţiu propice de multiplicare a bacteriilor şi a insectelor de tipul muştelor, gândacilor sau furnicilor. Astfel, în condiţii de temperaturi ridicate şi de umiditate moderată alimentele se alterează şi se contaminează mai rapid cu diferiţi microbi, dacă nu sunt depozitate corespunzător.
În plus, specialiştii spun că insectele pot răspândi germenii febrei tifoide, ai hepatitei A şi ai toxiinfecţiilor alimentare. De aceea, mai ales pe timpul verii trebuie luate măsuri riguroase de igienă pentru a împiedica pătrunderea şi înmulţirea acestora.
„Pentru a preveni alterarea alimentelor şi riscul de transmitere a unor maladii microbiene sau virale, trebuie ca pe tot parcursul anului, dar mai ales vara, să se recurgă la măsuri riguroase în ceea ce priveşte păstrarea alimentelor, întreţinerea veselei şi instrumentelor de bucătărie, dar şi la măsuri de dezinfecţie, dezinsecţie şi de deratizare a bucătăriei în cazul în care este nevoie", spune Garofiţa Nicolae, medic primar medicină de familie la Clinica Garomed din Bucureşti.
Curăţenia se face periodic
După fiecare masă, vesela trebuie spălată cu apă caldă şi cu detergent. Resturile alimentare trebuie strânse cu grijă şi îndepărtate prin măturare, iar pardoselile se spală periodic. Ambalajele goale trebuie şi ele aruncate pentru a nu atrage insectele.
De asemenea, se recomandă aerisirea zilnică a bucătăriei şi menţinerea temperaturii ambietale la o valoare optimă (aproximativ 23 de grade Celsius). Un alt aspect de care este bine să se ţină cont este acoperirea gurilor de aerisire şi ori