SERIAL EVZ. Astăzi, în ultimul episod al "Poveştii celei mai cunoscute soacre din România", citiţi despre ultimii trei copii ai familiei de aromâni originare din Grecia: Valentin, Chiraţa şi Margareta. Sursa: Libertatea
Valentin (n. 1933), al şaptelea dintre copiii învăţătorului Gheorghe Barba, a absolvit Facultatea Electrotehnică, a lucrat cercetător şi a emigrat în SUA în 1981 împreună cu soţia şi cei doi fii ai săi: Alexandru şi Gheorghe.
Potrivit CV-ului postat pe pagina web a Mefin Sinaia (societate unde a fost membru al Consiliului de Administraţie în ultimii trei ani), Valentin Barba a lucrat aproape toată viaţa în cercetare, în România sau în SUA, şi este deţinătorul a peste 30 de brevete de inventator.
În România, a fost angajat la Institutul Naţional pentru Mecanizare şi Electrizare în Agricultură (INMEA), iar în SUA - la Smith Industries. La INMEA, se concepeau toate utilajele agricole care brăzdau câmpurile României. Obiectivul institutului: minimizarea pierderilor tehnologice ale tuturor operaţiunilor mecanizate din agricultură.
Barba a fost şef al laboratorului de încercări tractoare. Astăzi, de el îşi mai amintesc doar câţiva ingineri aflaţi în pragul pensionării. În anii 1970, când cel mai mic dintre fraţii Margaretei Costea le era coleg, ei erau stagiari. Ultimii mohicani ai acelor vremuri s-au trezit cu Barba prin institut acum un an: bătea coridoarele în căutarea unei foste colege.
"Domnul Barba este înalt şi destul de solid pentru vârsta dumnealui. Se ţine foarte bine. (…) Ca să fii şef de laborator pe atunci, trebuia să te placă băieţii cu ochi albaştri… Ceauşescu făcea vizite aproape săptămânal la institut. Îl interesa foarte mult agricultura", spune unul dintre cercetători.
Fără aspirină
Într-o convorbire telefonică cu EVZ, pe care nu a ştiut cum s-o scurteze mai re