Proiectul de lege privind măsurile necesare pentru accelerarea soluţionării proceselor a fost avizat ieri de Guvern. Procedurile juridice vor fi simplificate, iar medierea va juca un rol primordial în litigii.În prezent, pe rolul instanţelor din România sunt peste trei milioane de procese.
Modificările legislative vor conduce, conform oficialilor Ministerului Justiţiei, la reducerea costurilor din sistemul judiciar şi, mai ales, la reducerea proceselor civile şi penale, printre prevederi fiind preconizată chiar şi instituirea obligaţiei judecătorului de a fixa termene procedurale scurte.
Mai citiţi şi:
Proiectul Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor
Milioane de euro despăgubiri pentru torturile comuniste
Astfel, unele procese - care au caracter de urgenţă - vor primi termene şi de pe o zi pe alta. În cadrul şedinţei de judecată, magistratul poate dispune şi administrarea altor probe decât cele deja existente, chiar dacă părţile se opun.
Citarea părţilor va fi mult uşurată prin posibilitatea instanţei de a înştiinţa persoanele implicate în litigii şi prin telefon, prin telegraf, prin fax sau prin e-mail. De asemenea, partea care a fost citată pentru un termen de judecată va fi prezumată că are cunoştinţă şi despre termenele de judecată ulterioare, astfel încât nu vor mai putea fi cerute amânări pe motiv că una dintre părţi nu ştia când are loc procesul.
O singură cale de atac pentru contravenţii
Dacă judecătoria constată săvârşirea unei contravenţii şi decide aplicarea unei sancţiuni, persoana "pedepsită" nu va mai avea la dipoziţie calea de atac a recursului. Această măsură a fost luată pentru degrevarea instanţelor, având în vedere că doar în 2009 au fost nu mai puţin de 174.000 de procese privind contravenţii la Codul Rutier.
Divorţurile, mediate