Adrian lucrează la Muzeul Naţional al Agriculturii de aproape două decenii şi caută în cele mai nebănuite locuri relicve ale istoriei, care, în urma restaurării, devin piese de o certă valoare.
Munca de muzeograf s-a transformat, în timp, într-o pasiune pentru Adrian Stroe. Este şeful secţiei Restaurare, dar se pricepe la toate. În cele mai solicitante zile, face pâine la ţest, conduce grupurile de vizitatori sau merge pe teren pentru cercetare.
„Cel mai mult îmi place să caut «comorile pierdute» şi să le restaurez pentru a le reda valoarea şi atenţia de care s-au bucurat odată“, spune muzeograful.
Captiv în Cehoslovacia
Adrian Stroe a terminat ciclul gimnazial în oraşul Nehoiu şi Liceul de Matematică-Fizică „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din Buzău. „Liceul a fost unul extrem de exigent, iar elevii de cinci erau primii admişi la Politehnică“, îşi aminteşte Adrian.
În „era“ Ceauşescu, muzeograful a vizitat mai multe ţări socialiste, printre care Cehoslovacia şi Republica Democrată Germană. „În 1967, când ruşii au invadat Cehoslovacia, eu eram cu tata în Praga. Toate graniţele erau închise şi abia după câteva zile de presiuni la Ambasadă am reuşit să plecăm spre casă. Practic, am fost captivi acolo. Locuitorii primiseră interdicţie de a circula pe străzi, iar prin oraş se patrula cu tancurile“, îşi aminteşte Adrian Stroe.
Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!