Unele bănci au început să ofere împrumuturi cu garanţii guvernamentale pentru construirea de locuinţe. Premierul estimează că, în august, programul va intra "în linie dreaptă". Sursa: Codrin Prisecaru
Una câte una, băncile încep să dea drumul la credite pentru construirea de case de la zero prin programul guvernamental "Prima casă 2".
Deşi normele programului au fost publicate în Monitorul Oficial încă din luna februarie, niciun credit nu a fost acordat până acum pentru construirea de locuinţe.
De altfel, abia în urmă cu două săptămâni, băncile au semnat convenţiile cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru a putea da credite de 70.000 de euro sau 75.000 de euro cu garanţia statului, pentru locuinţele construite de la zero.
12 bănci înscrise pe listă
În total, este vorba despre 12 bănci care au încheiat până acum convenţii: BRD, Banca Transilvania, Millenium Bank, Banca Românească, UniCredit Ţiriac Bank, BCR, CEC Bank, Raiffeisen Bank, ATE Bank, Emporiki Bank, Carpatica şi Alpha Bank, potrivit datelor primite de la FNGCIMM. Şi Intesa Sanpaolo Bank urmează să intre în această listă. Nu toate dintre aceste bănci oferă însă deja şi împrumuturi pentru locuinţe de la zero.
Premierul Emil Boc a declarat ieri că băncile trebuie să-şi schimbe programul informatic. Totodată, şeful executivului a dat vina pe primării, care întârzie emiterea autorizaţiilor de construcţie. Până acum, doar două dosare au fost depuse, la BRD. "Acestea au beneficiat de faptul că au avut un proiect în prealabil şi aveau autorizaţia de construire", a spus Boc, atrăgând atenţia că sunt multe acte necesare.
BCR va putea acorda în curând acest tip de credit, după ce va mai obţine o serie de aprobări de la BNR, potrivit Ioanei Mihai, şef al Departamentului Investiţii Imobiliare, Direcţia Cr