Volumele „Note, stări, zile“ şi „Întâlnire cu un necunoscut“ au fost prezentate, astăzi, chiar de autorii lor. La evenimentul de la Librăria Humanitas, de pe strada Universităţii, au luat parte în jur de 100 de clujeni, care la final, au cumpărat lucrările.
În cadrul unei atmosfere fierbinţi, la propriu, peste 100 de clujeni de toate vârstele au asistat la lansarea volumelor „Note, stări, zile”, de Andrei Pleşu şi „Întâlnire cu un necunoscut”, de Gabriel Liiceanu. Primul care a luat cuvântul a fost Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, care în prelegerea sa a ţinut să vorbească despre jurnale, tipologia jurnalelor şi încadrarea operei sale în acest gen.
„Necunoscutul“ din titlul operei scriitorului, este de fapt, însuşi omul, cel mai apropiat şi cel puţin cunoscut eu. „În acest jurnal veţi găsi tot ce înseamnă deznădejde, cădere, extaz şi mizerie umană. Jurnalul se deschide cu o scenă în care la patru ani, un copil descoperă o mască. Cartea vine cu exemple din viaţă în care purtăm măşti, respectiv toată viaţa ne e compusă din măşti şi căutarea disperată a eului care, în final, se rezumă prin eşec“, arată scriitorul.
Gabriel Liiceanu a ţinut să facă anumite legături între ideile surprinse în jurnalul său, cu ideile promovate de filozoful german Martin Heidegger, una dintre acestea fiind „încercarea oarecum disperată de a da un răspuns la întrebarea ce e cu noi, ce e omul“.
Andrei Pleşu: „În jurnal veţi vedea ce veţi găsi“
Andrei Pleşu, care alături de directorul Humanitas, şi-a lansat volumul „Note, stări, zile”, a descris jurnalul ca unul în care cititorii vor găsi lucruri care nu ţin nici de prezent, nici de trecut, ci mai mult despre „acelea pe care le-am tras după mine în existenţa mea, în timp ce trăiam alte lucruri“.
„Nu am vrut să fac memorialistică şi nici nu veţi găsi păreri şi opinii despre problemele cotidiene cum sunt r