Ansamblul folcloric “Salašan” este unul dintre cele mai reprezentative formaţii de folclor slovac din România, un ansamblu care şi-a câştigat renumele atât în ţară cât şi în afara ei datorită muncii şi talentului artistic al membrilor ei.
În prezent nicio activitate importantă din Nădlac sau din localităţile unde locuiesc slovaci nu se poate desfășura fără Ansamblul folcloric “Salašan”. Dansuri slovăceşti, româneşti, cântece şi divertisment cam acesta este programul trupei la fiecare actiune.
Ansamblul se poate mândri cu peste 80 de spectacole în palmares. Membrii acestui ansamblu sunt majoritatea elevi ai Grupului Şcolar „J.G. Tajovsky” din Nădlac iar înfiinţarea lui ca grup artistic şi cultural bine conturat şi ca reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR) are la bază păstrarea şi transmiterea tradiţiei culturii populare slovace, în forma ei autohtonă.
“Înfiinţat încă din anul 1999 de către un grup de tineri entuziaşti, la început acesta a funcţionat ca Grup Vocal «Salašan», iar ulterior, din anul 2003 a devenit Ansamblu folcloric, incluzând şi dansurile populare specifice folclorului oraşului Nădlac. Tot aceşti tineri au iniţiat şi un «Festival-Concurs» al soliştilor de muzică populară slovacă «Cez Nadlac je...», festival care acum se bucură de o participare internaţională şi de o recunoaştere a valorii ei în lume”, a declarat Cristina Jucan, instructorul trupei.
Ansamblul a devenit profesionist, propunându- şi să readucă în inimile şi sufletele conaţionalilor valorile perene ale moştenirii noastre spirituale. Una dintre cele mai frumoase realizări ale acestor tineri este aceea că au reuşit să înregistreze şi să scoată două CD-uri: unul reprezentativ pentru zona etnografică Nădlac (“Prin Nădlac e drum de piatră”) şi unul ce aduce în prim plan folclorul slovac din zona Bihorului (