Sondajul Institutului pentru Politici Publice arată că 65% din români ar vota pentru demiterea preşedintelui. Cu toate acestea, şi PSD, şi PNL spun că nu intenţionează să declanşeze procedura de suspendare. Curios, având în vedere cât de mult au luptat cele două partide, timp de aproape şase ani, pentru a-l scoate pe Traian Băsescu din Palatul Cotroceni.
Oficial, liderii ambelor partide spun că vor să dărâme mai întâi Guvernul Boc, iar după aceea... mai văd. În realitate, şi social-democraţii, şi liberalii înţeleg cât de riscant este să mizeze pe varianta că 65% din români ar vota pentru demiterea preşedintelui, după cum spune sondajul IPP. Şi unii, şi alţii se tem că starea de frustrare în masă cauzată de tăierile de salarii, de concedieri şi de perspectiva impozitării pensiilor nu va rezista în proporţiile actuale până la momentul presupusului vot popular care ar urma să-l demită pe preşedinte înainte de expirarea mandatului. De ce? Pentru că preşedintele are multe păcate, însă în nici un caz nu este vinovat pentru gestul de a fi tras cel mai puternic semnal de alarmă auzit în societatea romanească în ultimii 20 de ani - ne apropiem de faliment!
Tot aşa cum nu este principalul responsabil nici pentru că nu mai putem ţine atâţia funcţionari de stat sau că nu mai putem plăti aceleaşi sume de bani pentru angajaţii din sistemul public sau pensionarilor. Pentru asta trebuie să dea socoteală toate partidele care au mărit iresponsabil şi organigrama statului, şi salariile bugetarilor, şi pensiile, mizând pe prognoze nerealiste asupra creşterii economiei şi ignorând nivelul încă scăzut al productivităţii muncii în sectorul privat.
Faptul că preşedintele şi-a asumat personal, la începutul lunii mai, anunţarea celui mai antipopular pachet de tăieri de venituri de după 1990 poate fi considerat mai degrabă un act de curaj, şi nu o „plasare premeditată în co